logo

LoginNewsletter

Nume:

E-mail:

Congrese

congresul international de feng shui australia

acreditare

Feng Shui intre mit si adevar PDF Imprimare Email
Feng Shui a aparut in timpul dinastiei Han in jurul secolului trei I. Chr. Aceasta stiinta  s-a bucurat de popularitate si a fost incorporata in arhitectura traditionala chinezeasca, principiile acesteia fiind aplicate atat de bogati cat si de saraci.
 
Regimul comunist, instaurat in China in 1949 a interzis aceasta practica, multi maestrii Feng Shui autentici parasind atunci tara. Practicarea acestei stiinte stravechi continuand in principal in Taiwan si Hong Kong. El a revenit insa in legalitate in ultimii ani, China straduindu-se acum sa recupereze aceasta arta in mare parte uitata, care s-a bucurat insa, in perioada interzicerii, de o buna primire in Occident.

Feng Shui in Occident - pierdut la traducere
 
Astazi F-Shui a devenit raspandit in lumea intreaga, avand practicanti printre multe natiuni. Din pacate, odata cu raspandirea, in multe zone el a devenit mai diluat, amestecandu-se cu elemente locale, nascandu-se astfel multe mituri despre ceea este intr-adevar Feng Shui. Aceste mituri fac un deserviciu stiintei milenare, care este adesea vazuta ca un trend new age menit sa-ti vanda un teanc de statuete magice vopsite cu bronz auriu si legate cu snurulet rosu - imagine din pacate promovata de un numar mare de autointitulati specialisti F-Shui si proprietari de magazine de profil.

F-Shui-ul autentic continua insa sa fie prezent dar nu si usor de gasit, preturile cursului fiind adesea destul de piperate, lucru valabil si pentru pretul unei consultatii de F-Shui Traditional. Si in Romania, F-Shui este prezent la doua nivele: unul superficial, cu statuete relativ accesibile la pret si fel de fel de amulete, fara nici o legatura cu F-Shui-ul traditional, si unul mai profund, mai retras, dar care totusi exista, cu specialisti F-Shui care s-au pregatit cu maestrii autentici.


Mit si adevar

Din fericire si in acelasi timp, din pacate, F-Shui a devenit ceva la moda. Spunem din fericire deoarece din ce in ce mai multi incep sa devina interesati de aceasta stiinta straveche, avand la dispozitie un numar din ce in ce mai mare de carti si cursuri in aceasta directie. Spunem din pacate, pentru ca o data cu aceasta crestere in popularitate, a dus aparitia la zeci si zeci de magazine si de carti asa zise de F-Shui, care vand insa informatii si obiecte care nu au de multe nici cea mai mica legatura cu F-Shui-ul asa cum este invatat el de Marii Maestrii (precum Yap Cheng Hai, Raymond Lo, Tan Khoon Yong etc.).

Adesea, multe dintre obiectele “Feng Shui” comercializate in Romania (dar si in Occident) sunt luate din alte culturi decat cea chineza, cum este cazul celebru al pisicutei norocoase Maneki Neko, preluata din cultura japoneza, unde este considerata un simbol aducator de prosperitate. In astfel de magazine putem avea surpriza unei mari supe de culturi, astfel statuete ale zeilor Shiva si Ganesha, zei foarte importanti in traditia hindusa sunt imprumutati cultural involuntar din hinduism, alipiti unei traditii chineze, si etichetati ca remedii F-Shui.

Acest gen de “fengshuizare” afecteaza si alte obiecte de decor sau bijuterii carora li s-a lipit fortat termenul FShui doar cu scopul de a-l vinde unui segment de public cu orientari mai spirituale. O vizita intr-un astfel de magazin iti lasa impresia ca oricarui gen de obiecte ii poate fi adaugata eticheta de feng shui, putem astfel cumpara flori feng shui, veioze feng shui, cristale feng shui, si de ce nu si rochii F-Shui si lista din pacate poate continua.

Feng Shui-ul traditional autentic

F-Shui-ul asa cum este predat de marii maestrii asiatici (si in Romania avem norocul de a avea cursuri cu maestrul Raymond Lo, numit in 2008 Mare Maestru de catre Federatia Internationala de F-Shui) este cu totul diferit, este mai exact si mai simplu de pus in practica. Remediile folosite sunt putine la numar si se bazeaza pe folosirea celor cinci elemente (metal, pamant, foc, apa, lemn) ca remedii pentru armonizarea energiilor dintr-un spatiu. Practic orice obiect care este fabricat dintr-unul din cele cinci elemente poate deveni remediu feng shui. Nu exista obiecte, statuete feng shui specifice!

Coltul carierei, coltul maestrului si coltul miturilor despre FS

Auzim adesea vordindu-se de coltul maestrului, coltul dragostei, coltul carierei. Exista in F-Shui traditional o harta prestabilita, o asezare a energiilor? 
Nu, deoarece fiecare casa are o alta pozitionare raportat la punctele geografice, o alta pozitonare a fatadei, o alta conformatie a interiorului un alt an in care a fost data in folosinta. In vest cineva poate avea bucataria, altcineva poate avea dormitorul, este cu totul altceva.  

In F-Shui harta energiilor se stabileste pentru fiecare casa in parte, dupa ce se masoara cu ajutorul luopan-ului orientarea fatadei. Un raport F-Shui poate fi identic doar pentru doua case identice, date in folosinta in acelasi an, care au exact aceeasi orientare fata de punctele cardinale, situatie care se intalneste foarte rar.

Uite cine vorbeste

Perspectiva asupra F-Sui nu apartine unui jurnalist ci unui specialist Feng Shui, Cristina Groza, membru AIFS (Asociatia Internationala de F-Shui) care a urmat cursul cu Marele Maestru Raymond Lo in 2005 la Paris, in Singapore in 2006 si in Thailanda in 2007, precum si cursul de Cele Patru Coloane ale Destinului Si I Ching in Singapore in 2005 si in Paris in 2006. In 2007 a fost organizator si in acelasi timp student al cursului de F-Shui din Bucuresti 2007 si 2009, organizator/elev al cursurilor de Coloanele Destinului si I Ching din Bucuresti in 2008, 2009 si 2010, toate cursuriler fiind sustinute in Romania de Marele Maestru chinez. Din 2010 Cristina Groza a devenit instructor autorizat Raymond Lo al cursurilor de FShui Traditional.

Cristina Groza - Specialist Feng Shui
 
Toate drepturile de publicare ale acestui articol apartin FS Barnett&Partners. Reproducerea partiala sau integrala a acestui articol se va face doar cu acordul autorului.